Nešto za divljenje iz sveta misije… (II) – Đakon Georgije Maksimov

Nešto za divljenje iz sveta misije… (II) – Đakon Georgije Maksimov

Želimo da Vašoj pažnji predložimo zapis iz dnevnika jednog pravoslavnog misionara. Kada pročitate, shvatite sa divljenjem koliko je Bog blizu ljudi koji se trude na delu spasenja bližnjih! Koliko Bog brzo usliši molitve misionara, koliko sve što se dešava na misiji služi, između ostalog, kao veliko duhovno utvrđenje i uteha samom čoveku koji javlja Hrista. Zaista, to je potvrda izreke sveštenomučenika Danila Sisojeva: „ako želiš da vidiš čuda, budi Mučenik ili Misionar“.

 * * * *

Nedavno je po blagoslovu episkopa kizilskog Teofana počeo da deluje misionarski stan u gradu Šagonar (republika Tuva). U njemu se na smenu trude momci iz Škole pravoslavnog misionara (koju je osnovao sveštenomučenik Danil Sisojev – prim.urednika) i koji nam redovno šalju svoje dnevnike.

Danas mi je od sluge Božijeg Andreja, koji je sada u stanu, stigla nova tura zapisa i jedan od tih zapisa bih želeo da podelim sa Vama. Ali pre toga, par reči o tome da je Tuva možda najmanje obuhvaćen region što se tiče misije. Ona je pod protektorat Rusije ušla tek 1914. godine i do revolucije nije bio kršten ni jedan Tuvinac. Tako da sada faktički propoved Pravoslavlja tek počinje tamo zahvaljujući vladici Teofanu. Nismo sebe zavaravali iluzijama o brzom uspehu misije među Tuvincima, posebno znajući njihove lokalne specifičnosti… Međutim, po milosti Božijoj delatnost stana je privukla pažnju mnogih lokalnih Tuvinaca koji dolaze u privremeni stan na besede sa misionarom da bi čuli o Pravoslavnoj veri.

28. avgusta je jedna od oglašenih devojaka Tuvinki došla jako uznemirena, tugujući zbog toga što je učinila greh.

Ispostavilo se da se njeni roditelji bave uzgajanjem marihuane (tamo je za mnoge ljude to jedinstveni izvor prihoda) i protiv njene volje su je prinudili da učestvuje u „prikupljanju žetve“. Sledećeg dana je očekivalo to isto, a zatim je ona trebalo da ode u drugi grad da studira. Devojka je bila jako uznemirena, ali nije videla mogućnost da izbegne učešće u delu koje smatra grehom i koje joj je duboko protivno. U srcu je rekla: „ako bi sutra kiša počela da pada, onda ne bi bilo potrebno da idem tamo“. Andrej joj je predložio da se pomole proroku Iliju da daruje kišu, što su odmah tu i uradili.

Sledeće jutro je, izišavši iz kuće, Andrej video da pada kiša koja se nije prekidala do uveče…

 

http://yurij-maximov.livejournal.com/350835.html

Rubrika: Iz iskustva misionara, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.