Ne bacajmo se kamenjem na ljude… u ime hrišćanstva – Starac Pajsije Svetogorac

Ne bacajmo se kamenjem na ljude… u ime hrišćanstva – Starac Pajsije Svetogorac

Iskustvo Svetih Otaca u razgovoru sa ljudima nam pokazuje da je ono što se danas često može videti, da neko grubim rečima i prekorima misli da ispravi drugog čoveka, zapravo predstavlja pogrešan način, da je to potpuno strano Pravoslavnoj Crkvi. Često čovek tako postupa jer na taj način misli da oponaša svete Podvižnike koji su bili oštri u izobličavanju poroka, ali zaboravlja da su oni to radili bez strasti, da su mogli to da rade na pravi način jer su dostigli svetost. Kada to radi čovek koji je još uvek u plenu svojih strasti, to onda izgleda ružno i nakaradno. Prepodobni avva Dorotej govori da nijedna reč ili delo koje učinimo pod dejstvom strasti nije ugodno Bogu. Iskustvo Svetih se može videti i u ovoj misli svetog Jovana Kronštatskog: „Ako želiš nekoga da ispraviš od nedostataka, nemoj misliti da ga ispravljaš samo svojim sredstvima. Sami mi više kvarimo nego što pomažemo, na primer, svojom gordošću i razdražljivošću. „Stavi na Gospoda breme svoje“ (vidi Ps. 55:23) i iz sveg srca se moli Njemu da On Sam prosveti um i srce čoveka“. Pouka velikog Starca koji će uskoro, ako Bog da, biti i zvanično proslavljen i pribrojan horu Svetih govori vrlo važnu stvar.

* * * * * *

Pitao sam jednom nekog čoveka: „Šta si ti, borac za Hrista ili borac za kušača? Znaš li da postoje borci za kušača?“ Hrišćanin ne treba da bude fanatik nego da voli sve ljude. Onaj ko se bez rasuđivanja razbacuje rečima, pa makar bile i ispravne, čini zlo. Poznavao sam jednog blagočestivog pisca koji se mirjanima uvek obraćao vrlo surovim jezikom, koji je, međutim, tako duboko prodirao da ih je do srži potresao. Jednom mi reče: „Na jednom skupu sam jednoj gospođi rekao to i to.“ Ali način na koji joj je to rekao, sasvim sigurno ju je dotukao. Uvredio ju je pred svima. „Pazi“ rekoh mu, „ti na ljude bacaš zlatne vence sa dijamantima, ali tako kako ih bacaš, razbijaš im glave, ne samo one osetljive, nego i tvrde“. Ne bacajmo se kamenjem na ljude… u ime hrišćanstva. Onaj ko razobličuje nekog grešnika pred drugima, ili sa strašću govori o nekoj ličnosti, toga ne pokreće Duh Božiji, nego… drugi neki duh. Etos Crkve je ljubav: razlikuje se suštinski od pravničkog. Crkva na sve gleda sa dugotrpljenjem i gleda da pomogne svakome, što god da je učinio, koliko god da je grešan.

Kod pojedinih pobožnih hrišćana vidim neku čudnu logiku. U redu je njihova pobožnost, dobro je njihovo nastrojenje prema dobru, ali im je potrebno i duhovno rasuđivanje i širina, kako njihovu pobožnost ne bi pratila uskogrudost, tvrdoglavost (kako narod kaže: arbanaški inat). Osnova svega je duhovnost, a iz nje proizlazi duhovno rasuđivanje, jer inače ostaje na šturom „slovu zakona“, a „slovo zakona ubija“. Onaj ko ima smirenja nikada neće sebe postavljati za učitelja drugima; takav čovek više sluša i kad biva upitan za mišljenje, odgovara smireno. Nikada neće reći „ja“ nego „pomisao mi kaže“ ili „Oci kažu“, odnosno, govori kao učenik. Onaj ko misli da je sposoban da ispravlja druge ima mnogo samoljubivosti u sebi.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/CuvajteDusuStaracPajsije/CuvajteDusuStaracPajsije255.htm

Ključne reči:

Rubrika: Iz iskustva misionara, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.