Da li je moguće kraj oca Danila Sisojeva smatrati mučeničkim?

Da li je moguće kraj oca Danila Sisojeva smatrati mučeničkim?

Smrt je poslednji događaj čovekovog zemnog života. Za misionara ona je poslednja propoved, poslednje svedočenje o Hristu, Koga je on zavoleo do potpune spremnosti da radi trijumfa vere, žrtvuje i sopstveni život. Otac Danil Sisojev je pripremao sebe na to još odavno. Još kao mlad, učeći u Moskovskoj duhovnoj seminariji, gde sam predavao osnove bogoslovlja, on je bio prožet vatrenim ubeđenjem, da samo Pravoslavlje sadrži spasavajuću istinu…Imajući predivne sposobnosti, on je već u studentskim godinama znao crkvene kanone i vatreno sporio sa studentima i predavačima, kada su oni dopuštali i najmanje kompromise. Ljudima, kojima nije srtana ravnodušnost po pitanju uspeha sopstvene religije, to se činilo čudnim, neko se čak i sablažnjavao, ali jer njegova smrt kao sveštenika u hramu koji je on podigao, dala mogućnost da se vidi njegova dobra revnost i ustremljenost ka cilju.

Od samog početka primanja svešteničkog čina otac Danil je izabrao najteži vid služenja – misionarstvo, čemu su početak postavili Apostoli. U drevnoj crkvi misionarstvo je bilo istovetno mučeništvu. „Mučenici su bili propovednici Hrišćanstva, nastavljači apostolske službe, i tu misiju su ispunjavali upravo kao martiri (mučenici), to jest, svedočeći“ (Bolotov V.V. Lekcije iz istorije drevne Crkve. I. Crkva nakon Apostola i Rimska imperija). Nakon uzimanja vlasti od strane boljševika prvi udar gonilaca obrušio se upravo na misionare. Ubijeni su episkop Jefrem (Kuznjecov), protojerej Jovan Kočurov, Jovan Vostorgov, Konstantin Golubev, eparhijalni misionar Nikolaj Varžanski i drugi.

Otac Danil Sisojev je vodio svoju misiju među muslimanima. Njegova propoved je bila veoma uspešna: mnoge je obratio i krstio. Kao odgovor dobijao je pretnje da će biti ubijen. Na njih je odgovaraotime da je još većom revnošću nastavljao započeto delo. Zato njegov kraj predstavlja hrišćansku žrttvu radi tog visokog dela, za koje se on smatrao prizvanim. Smrt je očigledna pobeda, jer «vojnike Božije i Hristove ne ubijaju, već samo ovenčavaju» (Sveti Kiprijan Kartagenski, Poslanica 66).

Drevni hrišćani su dan smrti svoje sabraće i sestara po veri nazivali danom rođenja – rođenja u novi život. Sa dolaskom Spasitelja u svet promenio se odnos prema smrti: «Ako verujemo u Hrista, ako po veri u Njegove reči i obećanja nećemo umreti u vekove, onda treba da sa radosnom smelošći idemo ka Hristu, Kojim ćemo uvek živeti i carovati. Jer kroz privremenu smrt prelazimo ka besmrtnosti, a večni život ne može drugačije nastati za nas, nego po našem ishodu odavde. Pa to i nije ishod, već samo prelazak ili preseljenje u večnost po okončanju vremenskog puta. Ko neće žuriti da pređe u bolje? Ko neće poželeti da se izmeni i preobrazi po Hristovom obrazu i pre dostigne nebesku slavu?» (Sveti Kirpijan Kartaginski, Knjiga o smrtnosti).

Čoveku koji je sebe posvetio služenju Hristu data su razlilčita sredstva da ljudima nosi istinu – propoved rečju i propoved životom, pokazujući primer samopožrtvovanog služenja. Ti napori su za oca Danila završeni. Ostala je najjača i najsjajnija propoved – propoved smrću.

Blaženi mrtvi koji od sada umiru u Gospodu! Da, govori Duh, neka počinu od trudova svojih, a djela njihova će slijediti za njima“. (Otkr. 14:13).

http://www.pravoslavie.ru/answers/32904.htm

Rubrika: Žitije, Sveštenomučenik Danil Sisojev

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *