„Moja sreća na zemlji je dobro stanje misije…“ – Sveti Nikolaj Japanski

„Moja sreća na zemlji je dobro stanje misije…“ – Sveti Nikolaj Japanski

Čestitamo svima praznik velikog i ravnoapostolnog Nikolaja Japanskog, prosvetitelja Japana. Sa vama želimo da podelimo nekoliko njegovih razmišljanja o različitim pitanjima misionarskog  služenja koja mogu i nama da pomognu, objasne nam šta je misija zapravo, pouče nas, nadahnu nas… Neka budu na duhovnu korist ovi biseri iz riznice ovog „sasuda preizobilne ljubavi Hristove, jeraha ravnoapostolnog“ kako o njemu peva današnji tropar.

 * * * * *

„Ne sme se takođe sumnjati da se otvoreni neprijatelji za delo pomoći spoljašnjoj misiji među pravoslavnim svetom neće pojaviti; zamislite hrišćanina koji tvrdi da nije potrebno propovedati hrišćanstvo neznabošcima – kako bi to besmisleno zvučalo za druge! Pokušavali su – dok sam se još trudio na osnivanju [Japanske] Misije – da mi prigovore neki da je potrebno najpre obratiti svoje neznabošce i tek zatim ići van granica, ali je i njih potpuno razoružavalo prosto ukazivanje da pri takvoj teoriji hrišćanstva uopšte ne bi bilo u svetu sem u judejskoj zemlji; jer Apostoli ne bi trebali da izađu i propovedaju svetu, ne obrativši najpre zemljake – a oni su, kao što je poznato, i do sada obraćeni u najmanjem broju.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Pisma, str. 270.)

*

„Moja sreća na zemlji je dobro stanje misije… to je za mene jedina istinska sreća na zemlji.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Dnevnici, tom 1, str. 97.)

*

„Od znakova po kojima može da se, uz Božiju pomoć, prepozna dobri misionar, najvažniji je smirenje – izvor snage i uspeha za misionara, jer Bog samo smirenima daje blagodat (1 Petr. 5:5), bez koga misionarsko služenje ne predstavlja ništa.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Pisma, str. 281.)

*

„Ako, (potencijalni kandidati za misiju) predstavljajući sebi, sve moguće teškoće misionarskog služenja oni koji se pripremaju da dođu ovde, osete uznemirenost i kolebanje, onda neka se i uzdrže od svog puta ovde: ako se, nakon što mu se predstave teškoće, kod njega još više razgori želja i utvrdi odlučnost da služi ovde – molim vas, pošaljite takvog ovde, upravo takve i očekuje misija.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Pisma, str. 282.)

*

„Nijednog dogmata, nijedne crte u dogmatu ne možemo da se odreknemo, jer je sve što držimo, do najmanje crte – Božije učenje, Božiji razum i savet koji su dati rodu ljudskom za spasenje“. (Sveti Nikolaj Japanski, Dnevnici, tom 3, str. 835.)

*

„(Misionar treba da govori) sa svima krotko, razumno, iz ljubavi – tada će reč u velikoj meri izazivati dobar efekat, u krajnjoj meri, neće nanositi štetu; govoriti gnevno, gordo, netrpeljivo – reč će biti trula – ljudi će je tako i primiti i ništa dobro iz toga neće proizaći.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Dnevnici, tom 2, str. 293).

*

„Slušaoci su bili veoma pažljivi, očigledno da upravo zbog takve, to jest, čisto religiozne propovedi oni i dolaze, a njima je često ne pružaju, to jest, propovednik odlazi na stranu, govori ko zna o čemu samo ne o Bogu – Tvorcu i Iskupitelju; dolaze po hleb, a daju im kamen… Posebno mladi katehizatori stradaju od ovog nedostatka: uklanjanjem u stranu od jedinog što je na potrebu u oblast fizike, istorije, etike i tome slično; zato su i besplodni: sušalac koji je jednom došao, sledeći put neće doći.“ (Sveti Nikolaj Japanski, Dnevnici, 28. april, 1903. god.)

Ključne reči:

Rubrika: Iz iskustva misionara, Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *