Misionarsko iskustvo Svetog Siluana Atonskog…

Misionarsko iskustvo Svetog Siluana Atonskog…

Vašoj pažnji predlažemo besceno iskustvo svetog Siluana Atonskog, njegov pristup koji čovek treba da ima prilikom razgovora sa ljudima. U pitanju je iskustvo Svetih Otaca, iskustvo Crkve od Carigradskog Zlatousta do Žičkog Zlatousta. Veliki Svetitelj 20. veka, Justin Ćelijski je to izrazio rečima „čoveku je neophodno prići na golubijim nogama“, tj. sa pažnjom, toplinom i iskrenom ljubavi. Ako čovek ne vidi da vam je stvarno stalo do njega, ako ne oseti da ga poštujete kao ikonu Božiju, njegovo srce se neće otvoriti na najpravilnije i tačne reči o Bogu. Dva krila prave propovedi su istinsko učenje ali i istinska ljubav prema čoveku sa kojim se govori – jedino takva propoved ima šansu da dođe do ljudskog srca.

* * * * * *

Sećamo se jednog njegovog razgovora sa nekim arhimandritom koji je vršio misionarsku službu među nepravoslavnim hrišćanima. Ovaj je mnogo cenio starca i za vreme boravka u Svetoj Gori posećivao ga je nekoliko puta. Jednom ga je starac upitao kako on propoveda?

Još mlad i neiskusan, arhimandrit je stao da gestikulira i uzbuđeno odgovori:
– Ja im kažem: vaša je vera zabluda, kod vas je sve izopačeno, lažno, i ako se ne pokajete, nema za vas spasenja.

Saslušavši ga, starac ga upita:
– Recite, oče arhimandrite, da li oni veruju da je Gospod Isus Hristos istiniti Bog?

– Da, veruju.

– A da li poštuju Majku Božiju?

– Poštuju, ali imaju nepravilno učenje o Njoj.

– Da li poštuju svetitelje?

– Poštuju ih, no kakvi svetitelji mogu postojati za njih otkako su otpali od Crkve?

– Vrše li bogosluženja u hramovima, čitaju li reč Božiju.

– Da, postoje kod njih i crkve, i službe, ali trebalo bi da vidite kakve su to službe u poređenju sa našima. Kakva hladnoća i bezdušnost.

– Znači, oče arhimandrite, oni su ubeđeni da pravilno postupaju što veruju u Isusa Hrista, što poštuju Majku Božiju i svetitelje, što ih prizivaju u svojim molitvama. Međutim, ako im vi kažete da je njihova vera zabluda, oni vas neće slušati… Međutim, ako narodu budete govorili da je dobro što veruju u Boga, što poštuju Bogorodicu i svetitelje, što idu u crkvu na bogosluženja i što se kući mole, što čitaju reč Božiju i ostalo, ali da u nečemu greše i da te greške treba da isprave i pa će sve biti dobro, onda će se Gospod radovati zbog njih, te ćemo se svi spasti milošću Božijom… Bog je Ljubav.
Zato i propoved treba da izvire iz ljubavi. Onda će ona biti na korist onome koji propoveda i onome koji sluša. A kada osuđujemo, nećemo imati koristi i ljudi neće slušati.

iz knjige „Starac Siluan“ arhimandrita Sofronija Saharova

Rubrika: Iz iskustva misionara, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *