Loše vesti iz Pakistana. Pomozimo Hristovoj najmanjoj braći!

Loše vesti iz Pakistana. Pomozimo Hristovoj najmanjoj braći!

Najnovija vest:

Sveštenstvo misije Ruske Zagranične Crkve u gradu Sargodi pored Lahora sakuplja sredstva za najosnovnije namirnice. Paket sa namirnicama za prvu pomoć (brašno, šećer, ulje i pirinač) za celu porodicu iznosi oko 1200 pakistanskih rupija, tj. blizu 12 dolara. 12 dolara (1000 dinara) za paket za celu porodicu. Ko može, neka pomogne.

Pravoslavni hrišćani SPC imali su prilike da se upoznaju sa životom pravoslavne zajednice u Pakistanu. O o.Jovanu Tanveru i njegovom putu iz rimokatolicizma u Pravoslavlje pisali smo ranije. U poslednje vreme neumoran rad ovog savremenog apostola Pakistana donosio je obilne plodove: dobijena je zemlja za izgradnju prvog pravoslavnog hrama u zemlji u Vazirabadu (100 km udaljen od Lahora gde živi o.Jovan) i nadamo se da će za nekih 6 meseci biti završen dom Božiji, o.Jovan je zahvaljujući donaciji jednog našeg brata uspeo da otvori krojački centar za devojke iz pravoslavnih porodica (ali i drugih hrišćanskih veroispovedanja) u kome bi one mogle da steknu zanat i izbegnu seksualno ropstvo, svakodnevna silovanja i pakao u kućama bogatih muslimana… Međutim, đavo ne miruje. Juče su pokrenuti veliki muslimanski nemiri, rulja je kao reakciju na navodno bogohulstvo od strane hrišćanina koji je odmah uhapšen, pokrenula pogrom čitavog hrišćanskog kvarta Joseph Colony na Noor Road-u u Lahoru[1]. Rulja od 3 000 muslimana je spalila do temelja oko 170 hrišćanskih domova. Sravnila ih sa zemljom. Među tim kućama je nekoliko kuća i pravoslavnih hrišćana, parohijana oca Jovana Tanvera.

Sveti Jovan Kronštatski je govorio da u Carstvu Svemogućeg Boga nema slučajnosti. Nije slučajno da smo danas na svetoj Liturgiji slušali Jevanđelje o Strašnom sudu, slušali smo šta je Hristos govorio, kako možemo da steknemo večno blaženstvo i izbegnemo užasno večno mučenje. Braćo i sestre, našu braću je zadesila velika muka. Gospod nam daje pouku kako da na Strašnom sudu stanemo sa desne strane: „I odgovarajući Car, reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednome od ove Moje najmanje braće, Meni učiniste„. (Mt. 25:40) Daje nam pouku ali daje i priliku da im pomognemo i tako Njemu učinimo.

Hajde da pomognemo našoj braći i sestrama koji su u okeanu radikalnog islama ostali bez ičega. Sami, potpuno obespravljeni, neki od njih su ostali i bez krova nad glavom. Mi im ne možemo podići kuće, ali im našim prilozima možemo makar malo pomoći, da mogu da kupe najosnovnije stvari, da zgreju i prehrane svoju decu, da kupe lekove, da kupe sebi odeću. Nemaju ništa, sve su im spalili.

Pravoslavni misionarski centar organizuje sakupljanje priloga koji ćemo poslati o.Jovanu u Lahor. Ako ste zainteresovani, molimo vas da nam pišete da biste dobili detaljna uputstva kako biste mogli da pošaljete novac, koliko ko može. Čim dobijemo imena pravoslavnih hrišćana kojima su spaljene kuće, postavićemo ih na blog da možete da se pomolite za njih i da dajete da se pominju na Proskomidiji.

Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima vjeru a djela nema? Zar ga može vjera spasti? Ako li brat ili sestra goli budu, i oskudijevaju u svakodnevnoj hrani, i reče im koji od vas: Idite s mirom, grijte se, i nasitite se, a ne date im što je potrebno za tijelo, kakva je korist?“ (Jak. 2:14-16)

Stanoje Stanković
urednik Pravoslavnog misionarskog centra „o.Danil Sisojev“


P.S. Pogledajte fotografije pogroma u Lahoru

 i-CSHCfCT-L

2281377_G

i-JLwqPNQ-L

i-XpXbsdN-L

i-qtZd6Hq-L

i-k9SkHjH-L

i-5jKtCC2-L

i-mV5xf47-L

i-Z89JKGh-L

PAKISTAN-RELIGION-BLASPHEMY

i-RHQBptg-L

i-G5KpDPL-LNAPOMENE:

  1. Isti takav slučaj dogodio se pre šest meseci, kada su optužili hrišćansku devojčicu sa Daunovim sindromom, Rimšu Masih, da je pohulila na islam jer su našli iscepane stranice Korana kod nje. Nakon njenog hapšenja su stotine hrišćana napustili svoje kuće. Kako se kasnije i ispostavilo, u pitanju je bilo podmetanje, i uhapšen je imam iz Islamabada koji je namerno stavio spaljene listove Korana u kantu za smeće koju je nosila devojčica ometena u razvoju. Iako je dokazano podmetanje ti hrišćani će teško smeti ponovo da se vrate u svoje domove. Sve ovo je posledica zakona o bogohulstvu koji je od skora uveden u Pakistanu, a koji dozvoljava svakom muslimanu kome se na primer dopadne kuća ili imanje nekog pakistanskog hrišćanina (ili mu se prosto ne sviđa činjenica da hrišćanin živi pored njega) da npr. „pronađe“ iscepani Koran ispred vrata hrišćanskog doma i da kao „savesni građanin“ obavesti o tome vlasti.

 

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.