Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 8. Blaženi ste kada vas vređaju

Dok Hristos naziva blaženima one koji žive u miru po Bogu, u poslednja dva blaženstva naziva blaženima učenike Svoje jer će ih bezbožnici goniti, vređati i lažući klevetati, upravo zbog toga što su učenici Njegovi. Hristos nas uči da nasuprot miru Božijem postoji i takozvani mir grešnog čoveka kojeg na svaki način treba da se klonimo, čak i ako će to značiti progon i stradanje.

Hristos kaže: Blaženi prognani pravde radi. Zaista su srećni oni koji bivaju progonjeni zbog toga što su ispunjeni vrlinama i pravednošću. Od koga pravedni bivaju progonjeni? Od nepravednih i bezbožnih ljudi.

Premudrosti Solomonove nam veoma živo opisuju kako razmišljaju i kako delaju bezbožnici prema ljudima Božijim. Tako nepravedni govore: „Ulovimo pravednog i uhvatimo ga, jer ga ne možemo iskoristiti kako želimo. Suprotstavlja se delima našim i osuđuje nas kao kršitelje zakona Božijeg… Postao je pravednik svakidašnji dokaz (zlih) reči naših. Nepodnošljivo nam je i gledati ga, jer život njegov nije sličan životu ostalih ljudi… Bacimo ga u iskušenja do smrti. Vređaćemo ga i ponižavaćemo ga… i onda ćemo videti da li će ga Bog zaista uspraviti kako se on krepio.“

Život pravednih i vrlih je pod budnim okom nepobožnih. Zato i progone pobožne. da ne bi bili ispitivani. Ostvarila se tako reč apostola Pavla Timoteju: „Oni koji žele da žive pobožno i u skladu sa jevanđeljem Hristovim biće gonjeni, i potpašće pod različita iskušenja“.

U poslednjem blaženstvu, Hristos nije samo prorekao učenicima svojim stradanja koja će iskusiti, već je odredio i dva uslova, da bi stradanja njihova zaista bila izvor blagoslova. Prvi je, svakako, da su oni koji su progonjeni zaista učenici Njegovi, a drugi, da su različite klevete koje protiv njih govore – laž. Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči. zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima.

Apostol Petar nam govori: Ako vas ruže za Ime Xpistovo, blaženi ste, jer Duh Božiji,… počiva na vama. Vidimo da se upravo ovo dogodilo sa svetim apostolima. Kad je judejski Sinedrion dao da ih izbiju radi imena Hristovog, otišli su odatle radosni jer su se udostojili da dožive nevolju radi ljubavi Hristove. Stoga, stradanje i gonjenje radi ljubavi Hristove jeste blagoslov Božiji. Kada ovako mislimo, ne samo da nećemo poželeti da se zlom suprotstavimo našim progoniteljima, nego ćemo ih i zavoleti kao dobrotvore duša naših.

* * * * *

Nazivajući blaženima one koji su gonjeni radi ljubavi Njegove. Hristos nam je ukazao na veliku korist koju nam čine gonitelji i stradanje koje podnosimo. Jer da od toga nemamo koristi, Gospod ne bi dozvolio da nas gone neprijatelji Njegovi. Da bi uverio učenike svoje u korist koju imaju od gonjenja, reče im: „Tako su ljudi progonili i proroke koji dođoše pre vas.“

Sveti Simeon Novi Bogoslov nam tumači zašto je Hristos postavio gonjenje i sramoćenje koje podnosimo radi ljubavi Njegove za krunu i venac svih blagoslova i blaženstava Božijih. Prema tome, „onaj ko se pokajao i postao smiren, udostojio se svakodnevnog plača, postaje krotak i svom dušom svojom oseća glad i žeđ za pravednošću postajući milostiv i samilostiv… Plačući i pročišćujući se, takav gleda Gospoda i zaista postaje mirotvorac i udostojava se da se nazove sinom Božijim. Takav ima snage, da kada ga gone, vređaju i o njemu zlo govore, podnese sve to sa radošću i veseljem“.

Pošto smo čuli blaženstva Hristova, ispitajmo sami sebe i uspinjimo se, korak po korak, lestvicama blaženstva. Tada ćemo se sigurno naći u Nebeskom Gradu gde nas čeka Hristos, da nas odmori od nedaća duhovnih borbi i da nas uvede u radost večnog Carstva Njegovog i u beskrajnu radost gledanja Njegovog Božanskog i Svetog lica.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *