Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 1. Blaženi siromašni duhom

Kada je Hristos započeo svoje javno delanje, otide u Galileju propovedajući jevanđelje o Carstvu Božijem i isceljujući bolesne. Prva propoved Hristova zbila se na jednoj gori u Galileji i zato se naziva Beseda na Gori.

Na početku svoje besede, Gospod reče:

Blaženi siromašni duhom, jer je njihovo Carstvo nebesko;

Blaženi koji plaču.jer će se utješiti:

Blaženi krotki jer će naslijediti zemlju;

Blaženi gladni i žedni pravde, jer će se nasititi;

Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani;

Blaženi čisti srcem, jer će Boga vidjeti;

Blaženi mirotvorci, jer će se sinovi Božiji nazvati;

Blaženi prognani pravde radi, jer je njihovo Carstvo nebesko.

Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene.

Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima.

Ovom nizu blaženstava koje je Gospod uputio delatnicima vrline posvećena je naša današnja beseda kao i besede koje slede.

* * * * *

Da vidimo na samom početku. šta znači reč blažen koju Hristos ponavlja devet puta, počinjući svoju prvu besedu.

Prema reči apostola Pavla. blažen je samo Isus Hristos: Blaženi i jedini Vladar. Car careva i Gospod gospodara. Zato se i sveti nazivaju blaženima po blagodati, jer postaju učesnici božanskih dobara.

Sveti Grigorije Niski govori da je jedino blaženo postojanje Bog: ..Blaženstvo je božanski život. neopisivo i nepojmljivo dobro. neizrecivo dobro, istinita svetlost, izvor svake dobrote, jedino željeno. večno isto, neprestano oduševljenje, večna radost.“

Čovek je stvoren po liku Božijem. Čovek je, prema tome, ikona božanskog blaženstva. Iako je, dakle, greh pomračio dobrotu ikone Božije, došao je Hristos koji nas čisti od greha i iznova živopiše u nama ikonu božanstva i blaženstva. Karakteristična obeležja ove ikone opisuje Hristos na početku svoje prve besede. tj. u Blaženstvima.

Kao prvu osobinu blaženstva Gospod nam predočava siromaštvo duhom. Blaženi siromašni duhom jer je njihovo Carstvo nebesko.

Prema bogonosnim ocima. Hristos siromašnima duhom naziva smirene i skrušene mislima, tj. one koji u smirenju drže svoju volju. Postoje svakako i mnogi ljudi koji su smireni iz nužnosti. Hristos pak naziva blaženima one koji su smireni svojom voljom. Apostol Pavle nam daje primer ovakvog dragovoljnog smirenoumlja govoreći o samome Hristu, koji je radi nas osiromašio da bismo se Njegovim siromaštvom mi obogatili.

Otpočinjući svoju prvu pouku Hristos je postavio smirenoumlje za temelj svake duhovne borbe. Pošto su prvosazdani ohološću zapali u greh i udaljili se od Boga, Gospod nas smirenoumljem ispravlja i vraća u Svoju blizinu.

Đavo je pao zbog svoje oholosti i tako je i čoveka povukao u pad. Ako postoji neka vrlina koja đavola uništava iz osnova. onda je to smirenoumlje.

Kaže se da je jedan monah pustinjak koji je imao dar da izgoni demone, pitao demone koja ih to vrlina izgoni: „Post?“ Demon mu odgovori: „Mi niti jedemo. niti pijemo.“ I opet zapita pustinjak: „Bdenje?“ „Ne“ – odgovoriše demoni, „mi nikada ne spavamo“. „Pustinjaštvo?“ – upita pustinjak ponovo. „Ne“ – odgovori demon. „Mi stalno boravimo u pustinji.“ „Šta je onda to što vas primorava da izađete iz opsednutog?“ – upita pustinjak. I demon priznade da ih ništa ne pobeđuje osim smirenoumlja.

Samoljublje je majka svih strasti, dok je smirenoumlje majka svih dobara. Upravo zato Hristos je postavio smirenoumlje za temelj svakog duhovnog postignuća. Jer ako se neko sa smirenoumljem stara o svom duhovnom životu, čvrst je i bezbedan. Ako se. sa druge strane, neko stara o svom duhovnom životu sa samoljubljem, takav je propadljiv i nesiguran. Dokaz je primer carinika i fariseja. Farisej je mislio da se nalazi na samom vrhu vrline. Pošto je, dakle, kod njega nedostajalo smirenoumlje, njegova građevina je propala. Nasuprot njemu, carinik je bio duboko u grehu. Međutim, pošto je bio utvrđen smirenoumljem, našao je pokajanje i blaženstvo Carstva Božijeg.

Neka bi svi mi okusili ovo blaženstvo pošto najpre sagradimo istinito smirenoumlje.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *