Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 2. Krštenje – početak života

Svetim tajnama čovek prima blagodat Božiju da bi mogao živeti životom Hristovim. A ovaj život započinje ponovnim rođenjem čovekovim – vodom i Duhom, tj. svetim krštenjem.

Sveti Zlatousti govori da se svetim krštenjem „iznova rađamo. Kao što smo se od majke rodili, tako se rađamo i od vode“. „Jer ono što je majka za plod, to je voda za vernog. jer se verni u vodi sazdava i oblikuje.“

Sveto krštenje daruje ljudima postojanje u Hristu i ipostas čovečiju utemeljenu u Hristu. Jer On je taj koji nas je uzeo mrtve od grehova naših i koji nas uvodi u život istiniti. Tako je dan krštenja. dan rođenja vernog: „Život počinje krštenjem i prvi dan je dan ponovnog rađanja“, kaže sveti Vasilije Veliki.

Sam Hristos je rekao da je potrebno da se rodimo vodom i Duhom da bismo ušli u Carstvo Božije. Ustima svetog Zlatoustog, Hristos nam objašnjava ove reči: „Sa neba sam došao na zemlju. donoseći čudesan način stvaranja. Sazdah na početku čoveka od zemlje i vode. Ali tvorevina ne ostvari cilj svoj[1] i način stvaranja se promeni. Nisam želeo dakle da da čoveka ponovo sazdam od zemlje i vode, nego od vode i Duha.

Postoje dva vidljiva dela u savršavanju svetog krštenja. Prizivanje imena Svete Trojice i trostruko pogruženje u vodu i ustajanje iz vode.

Kada se onaj koji se krštava tri puta pogruzi u vodu, tada se sa Hristom sapogrebuje, a kada iz vode ustaje savaskrsava sa Hristom. Svakome ko se krštava Hristos govori: „Krštenjem se sa mnom sahranjuješ. Savaskrsavaš sa mnom i uzvišavaš se u zajednicu Božanstva“. Krštenjem umire čovek greha i vaskrsava novi čovek. Sveta krstionica tako biva istovremeno i grob starog čoveka i materica novog života u Hristu.

* * * * *

Pre svetog krštenja čitaju se određena molitvoslovlja koja pripremaju čoveka da primi blagodat tajne. To su: molitva znamenovanja, molitva ucrkvljenja deteta, molitva pripreme katihumena, egzorcizmi[2], odricanje od đavola i sjedinjenje sa Hristom.

Egzorcizmi predstavljaju pripremu čoveka da u svoje srce primi višnjeg Posetioca – Hrista. Sveti Zlatousti govori onima koji se krštavaju: „Ovde je reč o tome da primate kao domaćeg Cara Nebeskog. Zbog toga. nakon vaše katihizacije,[3] dolaze oni koji su primili zapovest da vrše egzorcizme pripremajući mesto za stanovanje Cara koji dolazi, i tako čiste misli vaše onim strašnim rečima egzorcizma, proterujući svaku pomisao lukavoga.“

Nakon egzorcizama biva odricanje od đavola i sjedinjenje sa Hristom. Onaj koji je došao da se krsti, odriče se svake vlasti đavolove, i svakog učestvovanja u delima njegovim.

Nakon odricanja, okreće se prema Istoku. gde se nalazio raj, sjedinjuje se sa Hristom, i ispoveda svoju veru u Trojičnog Boga. Tako se izvršava reč Hristova: Koji povjeruje i krsti se biće spasen. Verujemo u Trojičnog Boga, ispovedamo našu veru tri puta, objavljujemo Simvol vere i odlazimo do kupelji novog rađanja. Kao što verujemo u Trojičnog Boga, tako se i krštavamo u ime Oca i Sina i Svetoga Duha.

Hristom, i uživaćemo u božanskim dobrima koja je pripremio za sve one koji su ga zavoleli.“

* * * * *

Kada je Hristos dao zapovesti učenicima svojim da krste ljude u ime Trojičnog Boga, rekao im je: Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio. Ova reč Gospodnja znači da nije dovoljno samo sveto krštenje da bi čovek postao učenik Hristov. Potrebno je i držanje svih zapovesti Hristovih.

Svetim krštenjem primamo dar novog života. Vršenjem zapovesti Hristovih. čuvamo se i udostojavamo. blagodaću Duha Svetoga, dara novog duhovnog rođenja. Prema rečima svetog Zlatoustog, božanska blagodat se uvećava „dobrim delima, i tako postaje blistavija, i obasjava nas sjajnijom svetlošću Hristovom… Ukoliko vršimo ovo delo, ući ćemo sa velikom slobodom u ložnicu, zajedno sa Ženikom Hristom, i uživaćemo u božanskim dobrima koje je pripremio za sve one koji su ga zavoleli.“

Neka bismo svi koji se krstismo u ime Trojičnog Boga uživali u tim dobrima i u Hrista se obukli.


NAPOMENE:

  1. Tj. tvorevina nije ostvarila ono, radi čega je bila sazdana. a to je da slobodno živi u večnoj zajednici sa Tvorcem (prim. prev.).
  2. Molitve koje se čitaju radi izgnanja demona (đavola) iz čoveka koji se krštava.
  3. Poučavanja u veri.

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *