Jeromonah Grigorije Svetogorac – Isus Hristos (Besede izgovorene na radiju) – 13. Vaznesenje Hristovo

Tokom četrdeset dana nakon vaskrsenja Svoga, Gospod se susretao sa učenicima Svojim i govorio im o Carstvu Božijem. Novi Zavet nam prenosi deset takvih javljanja vaskrsloga Hrista apostolima i ženama mironosicama.

Sveti Grigorije Palama kaže da – kada jevanđelist Matej govori o mironosicama koje su videle Gospoda. pod rečima: Druga Marija – misli na Presvetu Bogorodicu. Sveti Grigorije dalje ističe da se sa vaskrslim Gospodom, pre svih susrela Presveta Bogorodica, i da se jedino ona udostojila da dodirne prečista stopala Njegova. I završava govoreći da se prvo radi nje otvorio životodavni Grob Njegov, jer je zbog nje i kroz nju otvoreno za nas sve što je gore na nebu i dole pod zemljom.

* * * * *

Četrdeset dana nakon Svog vaskrsenja. Gospod se vazneo na nebesa i seo sa desne strane Oca. O ovom velikom događaju Hristos je dva puta jasno govorio učenicima Svojim. Prvi put, govoreći sa Nikodimom[1]. reče: Niko se nije popeo na nebo osim Onaj koji siđe s neba, Sin Čovječiji koji je na nebu. Drugi put im je o tome govorio na dan Tajne večere: Iziđoh od Oca, i došao sam na svijet; opet ostavljam svijet, i idem Ocu.

Istovremeno im je objavio da će zajedno sa njima biti Duh Sveti, Utešitelj. Ipak je razdvajanje učenika od njihovog voljenog Učitelja bilo ispunjeno bolom. Kao što im je i Sam rekao, tuga je ispunila srca njihova. U času kada se Hristos uznosio na nebo, poslao je dva anđela da uteše učenike zbog odvajanja od Njega. Oni stadoše blizu njih i rekoše: Ovaj Isus koji se od vas vaznese na nebo. tako će isto doći kao što ga vidjeste da odlazi na nebo.

* * * * *

Vaznesenje Hristovo na nebo jeste i uzlazak prirode ljudske na nebo. Nakon ovog događaja čitavo nebo je postalo dostižno za čoveka koji živi po Bogu. Sveti Grigorije Palama kaže da se Isus Hristos, onako kako je i sišao na zemlju, ne menjajući mesto već snishodeći nama, tako i uspeo na nebesa, ne idući Božanstvom – već je gore ustoličio našu ljudsku prirodu koju je uzeo na sebe ovaploćenjem Svojim.

Sveti Zlatousti proslavlja dan vaznesenja Gospodnjeg, govoreći: „Mi ljudi, koji smo se pokazali nedostojnima i zemlje. danas smo se uspeli na nebesa i približili prestolu Božijem. Ovaj ushod ljudske prirode na nebo, koji se kroz Hrista zbio, jeste potvrda da se Bog sprijateljio sa rodom ljudskim.“

* * * * *

Hristos, došavši na zemlju i postavši čovek, nije prestao da se stara o spasenju našem, sve do Krsta i Groba.

A nakon svog vaskrsenja, pošto je čoveka načinio prijateljem i domaćim Božijim. svojim vaznesenjem na nebo, uzveo je čoveka u blizinu Božiju. Temelj ovih dobara jeste dan vaznesenja. Jer je Hristos, uzevši ono odabrano od prirode ljudske. tj. svoju sopstvenu prirodu ljudsku. nju prineo Bogu i tim svojim prinosom Hristos je sav rod ljudski učinio blagoslovenim.

Sveti Zlatousti nastavlja govoreći: „Kada je Bog Otac primio Sinovljev prinos, udivio se daru radi dostojnosti Onoga koji je dar prineo, tj. Hrista. jer prinos beše neokaljan. Tako ga je primio iz ruku Njegovih. i smestio blizu Sebe rekavši mu: ‘Sedi sa desne strane meni.’ Kojoj je prirodi rekao Bog: ‘Sedi sa desne strane meni’? Onoj. koja beše čula reč: ‘Zemlja si, i u zemlju ćeš se vratiti.’ Obrati pažnju na to gde se čovek nalazio i gde se uspeo: nije bilo nižeg mesta da siđe, niti pak višeg da uziđe, od onoga na koje ga je uzveo Hristos.“

* * * * *

Sveti Nikodim Agiorit kaže da je cilj božanske ikonomije da nas uzvede na nebo, jer tamo je naše istinito spasenje. i tamo treba da primimo najslađe viđenje svedobrog Vladike našeg. Potrebno je pak da zbacimo veliki teret da bismo se uzneli na nebo… Ako ne odbacimo svako strastoljublje, svako častoljublje, i uopšte svaki trud ovozemaljskog života. ne možemo se uspeti na nebesa. Ako pak delamo u skladu sa zapovestima Božijim. Hristos koji sede sa desne strane Oca, privući će nas k Sebi, svemoćnom blagodaću Svojom.


NAPOMENE:

  1. Nikodim nije bio jedan od apostola. nego farisej, član Sinedriona. Za razliku od drugih fariseja, on je poverovao u Hrista (prim. prev).

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *