Jedan od problema misionara… – o. Andrej Konanos

Jedan od problema misionara… – o. Andrej Konanos

Predlažemo vrlo važno razmišljanje o problemu koji može da bude veliki kamen spoticanja za hrišćane koji imaju želju da govore ljudima o Bogu. Misionar se po rečima oca Danila Sisojeva nalazi na „prvoj liniji u borbi za ljudske duše“ i to može i neprimetno kod njega da izazove osećanje svoje izabranosti i jedinstvenosti. Gordost koja se krije iza toga jeste koren svih problema, uzrok svih naših neuspeha. Arhimandrit Andrej Konanos govori o savetu koji je dobio od jednog iskusnog monaha a koji svima nama može veoma, veoma da koristi.

* * * * *

Jednom prilikom smo, pre dosta godina, posetili Meteore. U to vreme smo se bavili misionarskom delatnošću i zato smo bili najuzorniji mladići na svetu. Jedan iguman nam je tom prilikom rekao:

Svi vi imate ozbiljan problem koji morate da savladate. Ova teškoća je veća od teškoća koje osećaju grešnici u paklu. Ona je ogromna.

– Kakav je to problem?

Vaš problem je što ste vi jako dobri. I zato će vam biti jako teško da vidite u sebi loše i da govorite o tome. Vi ste toliko sigurni u svoje savršensto, vi tako pobožno izgledate da ste stvorili lažnu predstavi o sebi samima i smatrate sebe idealnima. Takav „idealni“ hrišćanin neće biti u stanju da na ispovesti kaže: „Oče, ja sav ovako „savršen“, u realnosti nisam onakav kakav bi trebalo da budem. Zapravo sam takav i takav, pomislio sam to, rekao sam to, učinio to i to…“ Vi mislite: „Kako mogu da kažem sve to? Pa ja služim kao obrazac, svi me smatraju svetim i savršenim!

U tome je naša dvoličnost. U tome je naša laž i licemerje. I upravo zato se Gospod ne gnevi ni na šta drugo tako snažno kao na licemerje. To je strašno. Dosadilo mi je moje licemerje. Svi mi smo zapravo veliki licemeri, jako dvolični

Eto, o tome nam je govorio iguman na Meteorima. „Sada je vaš problem da otvorite dušu na ispovesti: razgovarate sa duhovnikom slobodno i iskreno se kajete. Vama je to teško da učinite jer ste vi „momci za primer“.

http://www.diveevo.ru/2/0/1/3742/

Ključne reči:

Rubrika: Iz iskustva misionara, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.