Dragi oče Danilo, prijatelju i nastavniče moj… – Đakon Georgije Maksimov

Dragi oče Danilo, prijatelju i nastavniče moj… – Đakon Georgije Maksimov

Dragi oče Danilo, prijatelju i nastavniče moj!

Šta da kažem? Ti si sam bolje od svih rekao u poslednjoj svojoj knjizi: „Najbolja smrt za hrišćanina je, naravno, mučenička smrt za Hrista Spasitelja. To je najbolja smrt koja je moguća u principu za čoveka. Neki su slali saučešća u Optinu pustinju nakon ubistva tri monaha; za hrišćanina je to u stvarnosti najveća radost! U Drevnoj crkvi nikada nisu slali saučešća, kada su nekoga negde ubili. Sve Crkve su istog trenutka slale pozdrave. Shvatate, pozdrave jer sada imaju novog zaštitnika na Nebesima! Mučenička smrt omiva sve grehe, sem jeresi i raskola…“

Proveo sam tamo celu noć, sve sam video i čuo. I osetio. Ti si mi oče podario takvu milost. Ti si mnogo puta govorio, godinama unazad, da bi želeo da se udostojiš mučeničkog kraja, da bi odmah otišao ljubljenom Hristu, kao munja, prolazeći sva mitarstva. Sećam se dragi oče, govorio si kako nikako nisu slučajna sva jevanđelska čitanja, koja se čitaju po bogoslužbenim začalima, kao i uvek, ona su na naše divljenje svojevremena i aktuelna.

Tako i današnje jevanđelsko čitanje sadrži ove reči Gospodnje: „kažem vama, prijateljima svojim: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo i potom ne mogu ništa više učiniti… Nego vam kažem: Koji god prizna mene pred ljudima, priznaće i Sin Čovječiji njega pred anđelima Božijim.“ (Luka 12:4,8).

Koliko mnogo želim da kažem, ali reči ne idu, teško mi je da pišem. Zahvalan sam ti, oče, što si me učio da verujem više Bogu, nego sebi. Ti si tako živeo i On te je udostojio tako velike časti. Postojali su ljudi koji su se odnosili neozbiljno prema tebi, ali tvoj sveti kraj pokazao je koliko se ozbiljno prema tebi odnosio Gospod, koji te je i uzeo tamo gde nema bolesti, tuge i uzdisanja, već život beskonačni. Neka nam daruje Gospod da se sretnemo onda kada, po rečima apostola Jovana, vremena više ne bude, i kada Bog otre svaku suzu. U toj našoj Nebeskoj Otadžbini gde si tako stremio i otišao carskim putem.

Juri Maksimov

http://yurij-maximov.livejournal.com/2009/11/20/

Ključne reči:

Rubrika: Žitije, Sveštenomučenik Danil Sisojev

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *