Đavo zaista ima vlast nad svetom? – Sveti Grigorije Palama

Đavo zaista ima vlast nad svetom? – Sveti Grigorije Palama

Pročitajte odlično objašnjenje iz usta velikog Svetilnika Crkve o pravom značenju reči da „svet u zlu leži“ i da je đavo „knez ovog sveta“? Na koji način ljudi dolaze pod vlast đavola? Da li on nasilno može učiniti nekoga svojim slugom?

* * *

Sam Gospod je rekao: Svet ovaj u zlu leži, a đavola je nazvao „knezom ovoga sveta“. Međutim, nemojte pomisliti da lukavi vlada nebom i zemljom i stvorenjima Božijim koja su između njih, te da ga je Gospod zbog toga nazvao „knezom ovoga sveta“. Neka je daleko od nas tako bezbožna misao, jer svet ne leži u zlu sam po sebi. Onaj koji je izmerio nebesa izmerio pedljima, kako kaže prorok, i koji zemlju drži na svom dlanu (v. Isa. 40; 12), jedini je njihov Tvorac. Međutim, zloupotreba stvari, ostrašćenost prema onome što posedujemo, svet nepravde, zla pohota i nadmenost – kako kaže Hristov ljubljeni Bogoslov – nisu od Oca. Dakle, ovaj svet leži u zlu zbog naše zloupotrebe i rđavog upravljanja njime, i to je taj svet čiji je knez satana. Ovo gorenavedeno mnoštvo strasti ustrojila je naša greholjubiva volja uz sadejstvo lukavoga. Oni, što se nisu oslobodili (od greha) putem pokajanja, čine đavola svojim gospodarom.

 

„GOSPODE, PROSVETI TAMU MOJU“, (SABRANE BESEDE),  33. Beseda

 

 

Ključne reči:

Rubrika: Uncategorized, Misionarska literatura

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *