Božićna poseta afričkom pravoslavnom sirotištu – arhimandrit Pantelejmon Jovanović

Poslednje nedelje pred Rođenje Hristovo, delegacija Srpske Pravoslavne Crkveno-školske opštine Sveti Sava iz Johanesburga, posetila je Pravoslavno Afričko sirotište “Dečiji Dom Poverenja”-Trust Childrens Home – Thembile što na Zulu jeziku znaci poverenje. Sirotište se nalazi u opštini Pretorija, tačnije u prostranom i siromašnom naselju Atridžvil koje je naseljeno mnogobrojnim lokalnim afričkim stanovništvom. Ovim sirotištem upravljaju pravoslavni svestenik Frumentije (iz afričkog plemena Sutu) i popadija Evgenija (iz afričkog plemena Ndbele). U sirotištu, koje je osnovano 1999. godine, trenutno živi dvadeset petoro dece iz Južne Afrike, Zimbabvea i Burundija.

Otac Frumentije je zatražio blagoslov od lokalnog mitropolita Serafima da se sledeće godine pored sirotišta izgradi kapela posvećena svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu, a kroz poznanstvo sa srpskim monasima (pokojnim ocem Nazarijem i ocem Pantelejmonom), otac Frumentije je zatražio i blagoslov da samo sirotište nosi ime svetog Save Srpskog čija ikona krasi jedan od zidova sirotišta. U centralnoj prostoriji sirotišta se nalazi improvizovana Časna Trpeza sa svetim jevanđeljem, krstom i mnogobrojnim pravoslavnim ikonama, gde otac Frumentije redovno i neumorno služi bogosluženja i moli se za sve stanovnike sirotišta i sve afričke pravoslavne hrišćane.

Povod za ovu posetu je bilo uručivanje humanitarne pomoći sirotištu (garderoba i hrana) i Božićnih poklona i paketića za decu. U delegaciji CŠO Sveti Sava su se nalazili arhimandrit Pantelejmon staresina hrama, predsednik Crkvenog Odbora g. Igor Marinković, član crkvene opštine g. Davor Savija i naše gošće Blanche, Biljana i Sofija. Poklone za decu je obezbedio član crkvene opštine g.Dobrivoje Stanisavljević, garderobu gđa.Olivera Đokić, a humanitarnu pomoć članovi Crkvenog Odbora i naša CŠO.

Ovaj susret sa našim afričkim prijateljima je bio izuzetno dirljiv i duboko se urezao u srca svih prisutnih, a naročito gostiju koji su doneli poklone. Otac Pantelejmon je, posle odslužene zajedničke molitve, poručio domaćinima da smo, donevši poklone i darove za sirotište, u isto vreme stekli veliku duhovnu korist osetivši iskrenu hrišćansku ljubav naših domaćina i videvši našu braću i dečicu koji žive u veoma teškim uslovima i oskudici, a koji su i pored toga uvek nasmejani i vedrog duha, prenoseći i šireći ljubav i međusobno poštovanje.

Otac Frumentije se u ime domaćina zahvalio Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i CŠO Sveti Sava iz Johanesburga i izrazio veliku radost zbog našeg iskrenog prijateljstva i bratske ljubavi koja će u budućnosti još više jačati i kao krunu i sponu naše povezanosti najavio da će ovo prvo pravoslavno afričko sirotište poneti ime prvog srpskog prosvetitelja, svetog Save.

Članovi Crkvenog Odbora iz Johanesburga

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *