ČAS 31 – O TAJNI JELEOSVEĆENJA

361. ŠTA JE JELEOSVEĆENJE?

Osvećenje jeleja je Sveta Tajna u kojoj se prilikom pomazivanja tela jelejem na bolesnog priziva blagodat Božija koja isceljuje duševne i telesne slabosti.

O ovoj tajni predivno piše blaženi Simeon Solunski: „Jelej je sveti jelej po sili sveštenodejstva, i ispunjen božanskom silom i ujedno kako telesno umašćuje, tako i prosvećuje i osvećuje i duše, jača sile, kako telesne, tako i duhovne, isceljuje rane, uništava bolesti, očišćuje od nečistote grehovne i ima silu da nam daje milost Božiju i umilostivljuje Ga“. (Razgovor o svetim sveštenodejstvima i crkvenim Tajnama, 256).

362. ODAKLE VODI POREKLO OVA TAJNA?

Ova Sveta Tajna vodi poreklo od Apostola, koji, dobivši vlast od Isusa Hrista, pomazivahu uljem mnoge bolesnike, i isceljivahu (Mk. 6, 13). Apostoli su ovu Svetu Tajnu predali sveštenoslužiteljima Crkve, što se vidi iz sledećih reči Apostola Jakova: Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u Ime Gospodnje. I molitva vere će spasti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se (Jakovlj. 5, 14-15).

Postoji pogrešno mišljenje u vezi sa ovom Tajnom koje opovrgava sveti Simeon Solunski: „Latini, koji su u svemu uveli novine, izopačili su učenje i o ovoj Tajni. Oni govore da ne treba služiti Jeleosvećenje nad bolesnima, već samo nad onima koji umiru jer Jeleosvećenje otpušta grehove, da bi neko, oživevši, ne bi počeo da greši opet. O bezumlje! Brat Božiji (apostol Jakov) govori: molitva vere će spasiti bolesnog, i podići će ga Gospod, a Latini govore da će umreti. Sveto Jevanđelje govori: „i pomazivahu uljem mnoge bolesnike, i iscjeljivahu“ (Mk. 6:13), a oni govore da ga treba davati ne da bi se bolestan čovek iscelio, već da bi bili neizlečivi i umirali. Čoveče! Ne znaš smisao Tajni i upadaš u zabludu sebi na greh. Jer Jevanđelje i brat Onoga Koji je dao Jevanđelje govore da se taj jelej predaje bolesnima i da bi oni kroz pomazanje, dobili oproštaj grehova, ustali kako je rečeno prvom i drugom raslabljenom, zato što je Spasitelj rekao dvojici: „otpuštaju ti se gresi“, pokazuju da bolest biva zbog grehova“. „(Razgovor o svetim sveštenodejstvima i crkvenim Tajnama, 256.)

PITANJA  ZA OVAJ ČAS:

 

1. ŠTA JE JELEOSVEĆENJE?

2. ODAKLE VODI POREKLO OVA TAJNA?

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *