ČAS 29 – O TAJNI SVEŠTENSTVA

354. ŠTA JE SVEŠTENSTVO?

Sveštenstvo je Sveta Tajna u kojoj Duh Sveti kroz episkopsko rukopoloženje postavlja pravilno izabrano lice da savršava Svete Tajne i napasa stado Hristovo. Tako da nas ljudi smatraju kao sluge Hristove i upravitelje Tajni Božijih (1. Kor. 4, 1). Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi za episkope da napasate Crkvu Gospoda i Boga koju steče Krvlju Svojom (Dap. 20, 28).

355. ŠTA ZNAČI NAPASATI CRKVU?

Napasati Crkvu, znači – poučavati ljude u veri, pobožnosti i dobrim delima.

356. KOLIKO IMA NEOPHODNIH STEPENI SVEŠTENSTVA?

Postoje tri neophodna stepena sveštenstva: episkop, prezviter (sveštenik) i đakon.

357. KAKVA JE RAZLIKA U STEPENU SVEŠTENSTVA?

Razlika između njih je u tome što đakon saslužuje prilikom savršavanja Svetih Tajni (ali ih ne savršava); prezviter savršava Svete Tajne i potčinjen je episkopu; episkop ne samo da savršava Svete Tajne, nego ima i vlast da kroz rukopoloženje drugome predaje blagodatni dar da ih savršava. O episkopskoj vlasti Apostol Pavle piše Titu: Zato te ostavih na Kritu da urediš što je nedovršeno, i da postaviš po svim gradovima prezvitere (Tit. 1, 5). I Timoteju: Ne polaži ruke ni na koga brzo (1. Tim. 5, 22).

Sveštenomučenik Ignjatije Bogonosac je još početkom drugog veka pisao: „Svi sledujte episkopu, kao Isus Hristos Ocu, i sveštenstvu kao Apostolima, a đakone poštujte kao Božiju zapovest. Neka niko bez episkopa ne radi bilo šta što se odnosi na Crkvu. Ona Evharistija (=Liturgija) neka se smatra sigurnom koja je pod episkopom (=koju vrši episkop), ili ako kome on dozvoli. Tamo gde se pojavi episkop, tamo neka bude i mnoštvo naroda (=svi verni), kao što tamo gde je Isus Hristos, tamo je i saborna (=katoličanska) Crkva. Nije dozvoljeno bez episkopa ni krštavati, ni agape (=večere ljubavi) svršavati, nego ono što on odobri, to je i Bogu ugodno – da vam sve što činite budi sigurno i pouzdano. Razborite je nadalje trezniti se i, dok još ima vremena, pokajati se Bogu. Dobro je znati Boga i episkopa. Ko poštuje episkopa, toga Bog poštuje; ko tajno od episkopa nešto (u Crkvi) radi – služi đavolu.“ (Poslanica Smirnjanima 8-9).

PITANJA ZA OVAJ ČAS:

 

1. ŠTA JE SVEŠTENSTVO?

2. ŠTA ZNAČI NAPASATI CRKVU?

3. KOLIKO IMA NEOPHODNIH STEPENI SVEŠTENSTVA?

4. KAKVA JE RAZLIKA U STEPENU SVEŠTENSTVA?

Rubrika: Uncategorized

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *